Teràpia Sexual

 

La sexualitat és el conjunt de fenòmens emocionals, conductuals i de pràctiques relacionades amb la recerca de plaer sexual. Ens acompanya al llarg de la nostra vida i va evolucionant amb el nostre desenvolupament personal. Es poden presentar certes dificultats en algun moment d’aquest desenvolupament, les quals, provoquin problemes sexuals complexes que afecten profundament a la persona i/o la relació de parella generant inseguretat, ansietat i insatisfacció a qui ho pateix.

L’objectiu de la teràpia sexual és resoldre aquells aspectes relacionats amb la vivència de la sexualitat, com les disfuncions sexuals, les parafílies, la identitat, el gènere i l’orientació sexual.

Els problemes sexuals són dificultats tan orgàniques com psicològiques que limiten a la persona i eviten gaudir plenament de la sexualitat. Aquests poden començar molt d’hora, inclús abans de la primera relació sexual, o poden aparèixer més tard, encara que la persona hagi mantingut una vida sexual satisfactoria fins al moment. També pot aparèixer de cop i instaurar-se o desenvolupar-se de manera gradual. De la mateixa manera, hi ha casos en que la dificultat afecta de manera total a la capacitat de gaudir del sexe i d’altres que només afecta a alguna de les fases de l’acte sexual.

Els més comuns serien l’ejaculació precoç, dificultats per mantenir l’erecció, falta de desig sexual o excés de desig, addicció al sexe, aversió al sexe, problemes d’identitat sexual, vaginisme, anorgàsmia, disparèunia (dolor en les relacions sexuals).

La causa de les disfuncions sexuals pot ser orgànica, psicològica o mixta. En el cas d’una causa orgànica caldrà treballar amb experts de diferents àrees com metges, fisioterapeutes i psicòlegs.

Afortunadament, la gran majoria dels problemes sexuals tenen causes psicològiques i es poden solucionar amb el tractament correcte.

Encara així, no existeix una única causa que generi la disfunció sexual sinó que la majoria són per diverses variables que influeixen a la vegada, com la situació personal, l’educació rebuda, la religió, l’entorn social, la relació amb la parella…

Per aquest motiu, en una teràpia sexual també es treballen altres temes que no permetin gaudir de la sexualitat com l’educació sexual rebuda, les creences respecte la sexualitat, la falta d’autoestima, traumes sexual o afectius, problemes emocionals, dificultats de relació amb els demès, problemes de parella, habilitats socials en situacions afectivo-sexual.

La durada d’una teràpia sexual, dependrà del cas, però normalment en poques sessions es pot resoldre. La duració de la sessió és d’un hora i pot ser individual o en parella, depenent de la problemàtica i la situació personal. A més, entre sessions caldrà realitzar activitats que permetin reaprendre els aspectes on es presentin dificultats.

En definitiva, la teràpia sexual t’ajudarà a viure una sexualitat més satisfactòria, acceptar plenament el teu cos i aprendre a gaudir d’ell, entendre les diferents fases de l’activitat sexual, alliberar-te dels prejudicis i pors sobre la sexualitat i superar aquelles dificultats que no et permetin gaudir plenament.

 

 

Si creus que el teu problema no està relacionat amb la Teràpia Sexual, molt probablement tingui a veure amb la Teràpia de Parella.

Entra i informa’t

Teràpia de Parella

Montse Iserte - Doctoralia.es