Tiempo de lectura: 3 minutos

Les tres potes de les tipus de relacions

Al llarg de la nostra vida establim milers de relacions, poden durar anys, dies, hores… ser intenses, pausades, constants, intermitents…cadascuna diferent, determinada pel moment en que es formen i l’afinitat entre les persones. Com a resultat creem diferents vincles que determinaran el tipus de relació, ja que, no es el mateix una relació d’amics que d’amants. Descobreix-ho en tipus de relacions.

Quins son els elements que configuren una o una altre relació? Robert Sternberg va establir una de les primeres teories sobre l’amor, anomenada “la teoria triangular del amor”, en la qual, explica que l’amor està format per tres components:

Components de l´amor

El primer, la intimitat, que es basa en el coneixement de l’altre, la confiança, la preocupació pel seu benestar, la comunicació, la sinceritat i la proximitat.

El segon, la passió, que és el desig sexual o romàntic molt intens, la cerca d’unió física i/o emocional i la seducció.

El tercer, el compromís, és la voluntat de mantenir el vincle i la responsabilitat que això comporta, l’interès en superar les adversitats i mantenir la relació durant el temps.

Mai t’has preguntat què va passar amb aquell “rollet” que encara que havia molta química no va avançar cap a res més? Doncs possiblement un o dos elements d’aquest no estaven present o no van arribar a sorgir.

En funció de quin dels components es manifestin es poden observar diferents tipus d’amors:  

Tipus d´amor

Per exemple, quants cops em conegut algú amb qui ens entenem, hi ha confiança, i estimem molt, però no ens atrau sexualment? Aquest s’anomenaria amor sociable: els elements que trobaríem aquí seria la intimitat i compromís, creant una relació d’amistat en el temps. També es pot donar confiança i apropament amb una persona, però no mantenir el contacte i la relació, aquí només trobaríem la intimitat, anomenat amor carinyós.

Per altre banda, trobem les relacions en les que connectes amb algú, també hi ha desig sexual però mai arriba a una relació formal, falta el compromís, potser per un dels dos no era el moment de tenir parella, o no hi ha intenció de superar les adversitats, com la distància, altres persones, plans de futur diferents… aquest s’anomena amor romàntic, el qual, també s’observa en els amor d’estiu.

Altres relacions

Altres relacions, en les que sent molt desig sexual, hi ha atracció i sents el típic “flechazo” però no us coneixeu, per tant nomes existeix passió, aquest s’anomenaria amor capritxós.

Un altre exemple, d’un del tipus d’amor, son les parelles que porten anys juntes i tenen un ferme compromís en continuar un al costat de l’altre però no es comuniquen, ni existeix passió entre ells, aquest s’anomenaria amor vuit.

L’amor consumat

Per últim, trobem l’amor consumat, és l’amor que s’observa en una relació de parella, aquesta definició te una gran importància en el món de la teràpia de parella, perquè molts problemes en les relacions venen determinats perquè algun d’aquest components no s’està manifestant. Ja que, si en una relació no hi ha compromís, no perdurarà en el temps, però si el que falta és intimitat, la mancança de comunicació i coneixement de l’altre, provocarà grans problemes, sent dos desconeguts, i si falta la passió, serà com estar amb un amic.

Per tant, perquè es pugui construir una relació de parella plena, es necessari la presència dels tres elements. Aquest seria l’amor menys comú, degut a que es el més difícil de mantenir.

Et trobes reflectit en algun tipus d’amor? Els has viscut ja tots? A la teva relació trobes els tres components o en falta algun?

Tipus de relacions.